Mapa stránok SK EN AUDIO
Úvod  ›  Publikačná činnosť – Knihy

Publikačná činnosť – Knihy

<<   1 ... 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8   >>

Ako sýkorčiatko Zvedavčiatko spoznávalo zátišia dolinôčky Olinôčky

Vydavateľ: Zvolen: Ústav ekológie lesa SAV
Rok: 2009
Strán: 127
ISBN: 978-80-970241-2-3

Knižný počin pre najmenších čitateľov pozostáva zo sedemdesiatich dvoch rozprávok, v ktorých zanietený popularizátor prírody formou rozprávkových príbehov približuje život obyvateľov hôr, lesov a lúk. Rozprávkové deje sú situované do dolinôčky Olinôčky, ktorá je autorovou vysnenou, avšak aj skutočnou dolinkou. Tu žije sýkorčiatko Zvedavčiatko, ktoré „spovedá“ kvietky a zvieratá, ktoré mu rozpovedajú príbehy o svojich osudoch (Ako si sýkorčiatko Zvedavčiatko pomýlilo hlucháňčička s tetrovčičkom, Ako živica sváčika Smriečika navrátila ďatlíčkovi Trojprstíčkovi hlások, Prečo hlucháňčiček Ranostajčiček spieva tichučko, Ako krtko Hrebko z ničnerobenia ochorel, Ako sýkorčiatko Zvedavčiatko videlo piť dúhočku Pestroočku...). Rozprávkové príbehy v knižke oživujú kresby samotného autora, ako aj študentky gymnázia sv. Andreja v Ružomberku Jarmily ZRUBÁKOVEJ, ktorá sa kresleniu zvierat venuje s mimoriadnym zanietením.
Snahou zanieteného milovníka a ochrancu prírody je „zaočkovať“ malých čitateľov už od útleho veku láskou k prírode a jej obyvateľom. Knižka je určená čitateľom - začiatočníkom, ktorí spoznávajú písmenká, učia sa čítať a písať a začínajú svojim detským srdiečkom vnímať čaro okolitej prírody. Najnovší knižný počin pre deti od Miroslava SANIGU je určený aj „pokročilým“ detským čitateľom, ktorí už prírodu trocha poznajú, ale k uspokojujúcim vedomostiam im chýbajú doplňujúce informácie, napríklad, či sa medveďovi počas zimného spánku snívajú sny, čo sa stane, keď motýľa zmočí dážď, alebo ako slniečko kriesi z mŕtvych na jar kvietky a stromčeky...
V zátišiach prababičky Prírodičky píšu jej stvorenia skutočné rozprávky, ktoré si človek žijúci v detskom rozprávkovom svete môže trošička skrášliť. Ako malý chlapec rozmýšľal autor o mnohých veciach, ktoré pri prechádzkach zátišiami prababičky Prírodičky pozoroval a nevedel si ich vysvetliť. Kládol si otázky, ako si žlnôčka Žltoočka natiahla jazýček, prečo má sojka Modroočka modré očká, prečo hlucháňček Ranostajček spieva tichučko, či prečo vrabček Čimček nevíta návrat Slniečka Červenoviečka... Keďže pri detských potulkách budúceho prírodovedca lesnými a lúčnymi zátišiami nikto nesprevádzal, odpovedal si na nespočetné množstvo podobných otázok sám. A tak sa naozajstné príbehy, ktorých bol svedkom niekde v lese, na lúke či pri jazierku, premenili na trošičku detskou fantáziou prikrášlené rozprávky. Rozprávková knižka známeho ekológa je vhodným knižným sprievodcom pre deti po zátišiach prírody.

Rozprávková vtáčia záhradka – A Fairy tale Bird Garden

Vydavateľ: Liptovské Revúce: Miroslav SANIGA
Rok: 2009
Strán: 16
ISBN: 978-80-970181-5-3

Brožúrka približuje čitateľovi „Rozprávkovú vtáčiu záhradku“, ktorú autor vybudoval pri rodičovskom dome, slovom i obrazom.

Moja dvojjediná láska murárik a hlucháň

Vydavateľ: Liptovské Revúce: Miroslav SANIGA
Rok: 2009
Strán: 65
ISBN: 978-80-969915-2-5

Knižné dielko, v ktorom sa autor vyznáva z vrúcnej lásky k svojim dvom láskam – murárikovi červenokrídlemu a hlucháňovi hôrnemu. Poviedky sú sprevádzané autorovými fotografiami a perokresbami.

Z mojej vtáčej záhrady

Vydavateľ: Bratislava: VEDA, vydavateľstvo SAV
Rok: 2009
Strán: 192
ISBN: 978-80-224-1073-1

Poviedková kniha prinášajúca „koktail“ poviedok z prírodných zátiší, v ktorých autor popísal vlastné zážitky, ako aj skúsenosti jeho poslucháčov a čitateľov, s ktorými sa mu zdôverili. Poviedky sú sprevádzané autorovými fotografiami a perokresbami.

Poézia prírody – Poetry of Nature

Vydavateľ: Liptovské Revúce: Miroslav SANIGA
Rok: 2008
Strán: 175
ISBN: 978-80-969959-3-6

Kniha približujúca život v zátišiach našej prírody počas roka vo fotografiách. Krátke poeticky ladené texty dopĺňajú okamihy, ktoré autor zvečnil fotoaparátom.

Poézia lesa

Vydavateľ: Liptovské Revúce: Miroslav SANIGA
Rok: 2008
Strán: 47
ISBN: 978-80-969915-1-8

Autor poetickou formou približuje život v lesných zátišiach, ktorý je romantický tak v časovom intervale dňa ako aj roka. Text je sprevádzaný autorovými fotografiami.

Príroda v premenách ročného kolobehu

Vydavateľ: Liptovské Revúce: Miroslav SANIGA
Rok: 2008
Strán: 47
ISBN: 978-80-969915-0-1

Kniha pozostáva z pozoruhodných javov a scénok, ktoré sa na pódiu stredoeurópskej prírody odohrávajú počas roka. Kniha je určená predovšetkým detskému čitateľovi, ale poslúži aj dospelým pri „zorientovaní sa“, čo sa v tú-ktorú ročnú dobu v zátišiach prírody zaujímavé deje. V knihe je na každý deň v roku predstavený nejaký pozoruhodný prírodný jav alebo scénka, ktorú možno v našej prírode pozorovať. Zvedavý čitateľ tu nájde napríklad „letový poriadok“, podľa ktorého sa do našich končín na jar navracajú a na jeseň zasa odlietajú sťahovavé vtáky, „kalendárik kvitnutia kvetov“, pozoruhodné čriepky zo „životopisov“ vzácnych živočíchov. Text je sprevádzaný autorovými fotografiami.

Rozjímanie s prírodou

Vydavateľ: Liptovské Revúce: Miroslav SANIGA
Rok: 2008
Strán: 47
ISBN: 978-80-969903-2-0

Krátke „momentky“ z prírody, ktoré autor popisuje, si viacerí nevšimnú. Autor túži v čitateľovi znovu prebudiť všímavosť, aby neprehliadol kvitnúce snežienky, východ slnka, pestrý jesenný odev buka, či podmanivé plody maliny. Text je sprevádzaný autorovými fotografiami.

Rozprávky pramamčičky Prírodčičky

Vydavateľ: Liptovské Revúce: Miroslav Saniga
Rok: 2008
Strán: 136
ISBN: 978-80-969886-0-0

Rozprávky o prírodninách – rastlinkách a zvieratkách, ktoré žijú v zátišiach našej prírody. Kniha je určená detskému čitateľovi do 12 rokov, ktorý si chce priam zážitkovou formou rozšíriť vedomosti o živote prírody. Rozprávky sú sprevádzané autorovými fotografiami a perokresbami.

Reflexie o Bohu a prírode

Vydavateľ: Prešov: Vydavateľstvo Michala Vaška
Rok: 2008
Strán: 102
ISBN: 978-80-7165-672-2

Hlboké zamyslenia autora, v ktorých uvažuje o súvislostiach existencie Stvoriteľa a jeho pozemského stvorenstva. Knižný počin je adresovaný náročnému čitateľovi, ktorý túži po osviežení svojej duše. Zamyslenia sú sprevádzané autorovými fotografiami.

<<   1 ... 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8   >>
UP